Bliv klogere på skimmelsvamp

Faktuelt om skimmel

Skimmelsvampe findes overalt i naturen, og det er relativt få danskere - kun ca. 1-3 procent - som bliver skimmelsvampe-allergikere. Men de, der gør, kan få symptomer som fx hovedpine, koncentrationsbesvær, irriterede øjne, allergi og astma.

Man kan ikke fastlægge, hvor meget skimmelsvamp der skal til, før det er sundhedsskadeligt, da det er meget forskelligt, hvor følsomme mennesker er over for svampene.

Skimmelsvampens spor gør ingen skade på din bolig, da de ikke nedbryder materialer. Svampene lever på materialernes overflader og ”spiser” kun af det alleryderste lag.

Langt de fleste skimmelsvampetyper kræver fugt for at kunne vokse. Hvis den relative luftfugtighed (fugtindholdet i luften ved en bestemt temperatur, RF) er over 80 procent, kan skimmelsvampe spire på næsten et hvilket som helst organisk materiale som f.eks. tapet, gipskartonplade eller træ.

Skimmelsvampene kan også vokse på uorganiske materialer som f.eks. Beton eller plastik, blot der er en smule støv på overfladen. Under de rette vækstbetingelser kan en skimmelsvamp etablere sig på en uge til halvanden.

Uanset omfanget af skimmelsvampen, bør du gøre noget straks, hvis der er beboere, som reagerer kraftigt på skimmelsvamp.

Hvornår skal jeg handle på skimmelsvamp i min bolig?

Du bør gøre noget hurtigst muligt, hvis:

  • Du registrerer større områder med skimmelsvamp på overflader eller i nogle af de konstruktioner, som støder op til beboelsesrum. Det gælder bl.a. i stuer, værelser, køkken, bad og andre rum, som bruges meget.
  • Du konstaterer større områder i krybekældre under beboelsesrum, hvor det er muligt, at der kan trænge luft fra krybekælderen op i rummet
  • Du konstaterer skimmelsvamp i konstruktioner, hvorfra der kan trænge skimmelsvampe eller sporer ind i opholdsrum. Det er fx konstruktioner med indvendig efterisolering, hvor dampspærren ikke er tæt.

Du bør gøre noget, men det er ikke så presserende, hvis:

  • Der er mindre områder med skimmelvækst i rum, hvor du kun opholder dig kortvarigt. Det vil typisk være i ubenyttede kælderrum eller lofts- og tagrum

Hvad kan jeg selv gøre mod skimmelsvamp?

Der findes en række midler på markedet, såsom Klorin eller Rodalon. Der findes også andre rengøringsmidler, der desinficerer, og så er der Protox og Hysan, som er skimmeldræbende midler. Sørg for at følge produktanvisningen nøje. 

Bliv klogere på skimmelsvamp i videoen her.

Tilstandsrapport

4.5 ud af 5 baseret på 6 brugerratings.

Skal vi hjælpe dig, så kontakt os på:
2929 9896 eller thl@tegnestue.com

bubble