Introduktion:
I dette afsnit vil jeg uddybe murstensgulve og flisegulve, som er centrale elementer inden for murerfaget. Denne information er baseret på bogen "HUSBYGNINGSLÆRE I. BIND MURARBEJDE" fra 1923, skrevet af arkitekt og underviser Kaare Kristensen i 1922 (2. oplag).
Historisk baggrund:
I århundreder har mursten og fliser været anvendt som gulvbelægning i Danmark. Den tidligst dokumenterede brug af mursten til gulve går tilbage til middelalderen, hvor det var almindeligt i kirker og adelsboliger. Fliser af keramik og natursten blev også brugt, især fra renæssancen og fremefter, ofte indsat i geometriske mønstre for at skabe dekorative gulve.
Glaseringsteknikken til tegl kom til Danmark omkring 12. århundrede. Det var i middelalderen, hvor gotisk arkitektur begyndte at blomstre, at glaserede teglsten blev introduceret i Danmark. Disse glaserede teglsten blev brugt til at dekorere kirker og andre bygninger, og de tilføjede en farverig og ornamentisk dimension til den danske arkitektur.
Siden da har glaserede teglsten været en vigtig del af dansk bygningsarv og er stadig brugt i moderne byggeri og restaurering af historiske bygninger.
Materiale og håndværk:
Traditionelle murstensgulve blev typisk lavet af håndlavede mursten, lagt i sand eller mørtel. Flisegulve blev fremstillet af keramik eller natursten, skåret til ønskede størrelser og former, og derefter lagt i mørtel eller lim. Håndværket bag disse gulve krævede nøje planlægning og præcision for at opnå et jævnt og holdbart resultat.
Design og mønstre:
Murstens- og flisegulve kan prale af et bredt udvalg af designmuligheder og mønstre. Traditionelle mønstre inkluderer fiskebensmønstre, vandrette eller diagonale bånd samt skakternede mønstre. Moderne variationer kan omfatte mere komplekse geometriske mønstre eller brugen af forskellig farvede fliser for at skabe unikke designeffekter.
Kulturel betydning:
Murstens- og flisegulve har en dyb kulturel betydning i dansk arkitektur og indretning. De afspejler traditionelle byggeteknikker og æstetik, samtidig med at de tilføjer karakter og autenticitet til rummet. Disse gulvtyper udgør en integreret del af den danske byggeskik og er fortsat populære valg i moderne design.
Studier:
Blandt de bemærkelsesværdige eksempler på murstens- og flisegulve i Danmark er Christiansborg Slot, hvor der findes smukke flisegulve med geometriske mønstre, samt mange historiske bygninger i København og andre danske byer, der bevarer deres originale murstensgulve som en del af deres kulturarv.
Holdbarhed og vedligeholdelse:
Murstens- og flisegulve er kendt for deres holdbarhed og lange levetid, især når de vedligeholdes korrekt. Regelmæssig rengøring og forsegling af fuger kan bidrage til at beskytte gulvene mod slid og pletter. Disse gulvtyper er også modstandsdygtige over for fugt, hvilket gør dem velegnede til anvendelse i badeværelser og køkkener.
Håndværksteknikker for murstensgulve:
Murstensgulve kan lægges på fladen (Fig. 315) eller på kant (Fig. 316).
Murstensgulve blev normalt lagt i grus, og undertiden lagdes to lag på fladen over hinanden; når det øverste lag var opslidt, kunne dette fornyes, og det underste lag forblev da liggende. Gulvene blev lagt i almindelig murstensforbindelse eller i mønster (Fig. 317 og 318).
Finere murstensgulve blev lagt i bastardmørtel på betonunderlag; der anvendtes da teglklinker som fx hasleklinker.
Anvendelse;
Murstensgulve anvendtes normalt i forstuer, verandaer, på terrasser og i forskellige udenoms rum, i det hele taget på sådanne steder, hvor de erstattede de dyrere flisegulve.
Håndværksteknikker for flisegulve:
Flisegulve. Grovere fliser kunne lægges i grus, finere i bastardmørtel på betonunderlag. Indvendigt blev næsten altid den sidste fremgangsmåde brugt.
Fliserne kunne være af natursten såsom granit, gullandssten eller marmor, af brændt ler i forskellige kvaliteter og farver eller af beton.
De blev nedlagt omhyggeligt ved hjælp af vaterpas, og fugerne blev fyldt ud med stærk mørtel.
Fine fliser blev lagt så tæt sammen, at der blev den mindst mulige fuge.
Undertiden blev gulvene lagt i mønstre, som dels fremkom ved flisernes struktur (Fig. 319), dels ved deres farve (Fig. 320 og 321) og dels ved deres form (Fig. 322).
Da materialet var så righoldigt, kunne der fremskaffes et utal af mønstre.
Anvendelse;
Flisegulve anvendes i forstuer, trapperum, haller og butikslokaler, af og til i badeværelser samt udvendigt på reposer, verandaer, terrasser og andre lignende steder. Undertiden lægges fliserækker på passager fra gade eller vej til hoveddør.