K21-TAGSTEN MED SKUMGUMMISTRIMLER - Skumgummiløsning er kun fra LysbroTeglværk)

K21 er en typebetegnelse for en romerfalstagsten. K21 produceres på danske teglværker, men mange kommer fra Tyskland. Stenene kan have forskellige betegnelser, afhængigt af hvilket teglværk de kommer fra. Tagstenene fås i forskellige farver og med forskellige overflader. Lysbro Teglværk lukkede i 2001 og havde inden da produceret K21 i mange år. Fra begyndelsen af 1970’erne og frem til lukningen blev en type af disse tagsten udført med et pålimet tætningssystem i form af en skumgummitætning. Metoden med at tætne samlingerne vha. en præmonteret skumgummistrimmel i den lodrette og vandrette fals virkede, og det virker stadig for langt de fleste af de producerede K21-tagsten.

Alt tyder på, at kvaliteten af K21-tegl fra Lysbro Teglværk blev ringere og ringere frem til teglværkets lukning i 2001. Levetiden på stenene kan derfor være afkortet, og ikke alle sten holder lige godt. Det er typisk ved lave taghældninger, at stenene får afskalninger, både på over og underside. Ved store taghældninger ses der normalt ingen problemer.

Sådan er vurderingen af skader på sådan teglsten

K21-tegl vurderes på samme måde som andre tagbelægninger, men specielt skumgummistrimlerne i falsene kan give problemer. Levetiden på skumgummiet er kortere end for selve teglen. Placeringen af strimlerne og tilstoppede false er blot nogen af udfordringerne med K21-teglstenene.

RØD

  • Tagsten skaller af i overfladen, så der kan trække fugt/vand ind.
  • Der hænger skumgummistrimler ned fra tagsten og det drypper (væge).

GUL

  • Tagsten skaller, så der er risiko for, at de kan trække fugt/vand ind.
  • Der hænger skumgummistrimler ned fra tagsten, uden at det drypper.
  • Lægter er konstant fugtige – vand trækker gennem stenene.
  • Porøse skumgummistrimler medfører utætte samlinger.

GRÅ

  • Der er afslåede kanter uden utætheder.

INGEN ·

K21 er uden skader.

 

Har du spørgsmål i forhold til ovenstående, hvordan vi vurderer skader eller en konkret tilstandsrapport/skade, er du meget velkommen til at kontakte os pr. mail thl@lowentegnestue.dk eller pr. telefon. 2929 9896

Vi står klar til at hjælpe!

Tilstandsrapport

4.5 ud af 5 baseret på 6 brugerratings.

Skal vi hjælpe dig, så kontakt os på:
2929 9896 eller thl@tegnestue.com

bubble