Skadesvurdering under det nye karaktersystem - REVNER I FUNDAMENTER

Soklen er et af de mere udsatte steder på huset. Soklen er overgangen mellem husets facade og jordoverfladen. Har din bolig en revne i soklen kan det forvolde store skader, da revner giver mulighed for at fugt fra jorden kan trænge ind i fundamentet og vider­­e op i husets gulve.

Når vi vurderer en skade, gør vi det bl.a. alt efter hvornår dit hus er opført. Boligens opføringstidspunkt gør, at fundamentet er udført efter nogle forskellige teknikker. Mange tidligere huse, f.eks. bindingsværker, er opført på et fundament af kampesten/syldsten, der er ’pakket’ ned i jordrender. Fra 1960’erne og frem til nu er man gået fra løsninger med fundablokke til letklinkerblokke (Leca), som har en bedre isoleringsevne. Det var også først i 1960’erne, at der kom opdaterede bygningsreglementer med krav omkring armering, som skulle hjælpe med at undgå revner under udtørringen af betonen.  

  • Soklen angiver normalt den synlige del af fundamentet OVER terræn.
  • Fundament er fællesbetegnelsen for hele den del, der bærer huset, inkl. sokkel.

Opdager du en skade, som du mistænker for at være en sætningsskade, skal du holde godt øje med den. I den forbindelse er det en god idé at få Löwen Tegnestue ud at vurdere skadens omfang.

Vurdering af skader

Alle skaderne på fundamenterne bliver ses i forhold til alderen på fundamentet og boligen, derefter vurderer vi, hvorledes revnerne vil udvikle sig i fremtiden.

Ved en besigtigelse, hvor der konstateres en revne, vil vi beskrive skaden og derefter vurderes årsagen til skaden. F.eks. kan årsagen være beskrevet som sætninger, svind, udtørring, bevægelser eller andet.

Skaderne skal også have en karakter i forhold til systemet omkring RØD, GUL og GRÅT hus. Alle skader bliver vurderet over tid. Dette giver sælger og køber mulighed for at forholde sig til skaden over en længere periode samt udarbejde en handlingsplan, der giver mening både økonomisk og tidsmæssigt i forhold til skadens nuværende udvikling.

En revne/revner kunne være vurderet som følgende:

RØD

  • Revner, som udvikler sig hurtigt pga. sætninger. Kan skyldes dårlige jordbundsforhold eller manglende stabilitet af bygningen.

GUL

  • Revner, som fortsat vurderes at udvikle sig over længere tid. Kan skyldes dårlige jordbundsforhold eller manglende stabilitet af bygningen.

GRÅ

  • Revner i soklen, som ikke vurderes at udvikle sig yderligere, hvor årsagerne både kan være sætninger og svind.
  • Revner i udvendige hjørner pga. bevægelser mellem væg og sokkel.
  • Revner i pudsen, som fremkommer i samlinger mellem blokke.

INGEN skader

  • ”Netrevner” i pudsen og ikke soklen, hvor årsagen er udtørringen.
  • Små revner i pudsen, f.eks. ved udvendige døre.

Har du spørgsmål i forhold til overstående, generelt hvordan vi vurderer skader eller en konkret tilstandsrapport/skade er du meget velkommen til at kontakte os pr. mail thl@lowentegnestue.dk eller pr. telefon. 2929 9896

Vi står klar til at hjælpe!

Tilstandsrapport

4.5 ud af 5 baseret på 6 brugerratings.

Skal vi hjælpe dig, så kontakt os på:
2929 9896 eller thl@tegnestue.com

bubble